Klaipėdoje apdovanoti gyvą žodį puoselėjantys moksleiviai

(1)

Minint Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną, Klaipėdos dramos teatre įvyko aštuonioliktas moksleivių meninio skaitymo ir dainuojamosios poezijos konkursas "Lietuviško žodžio šviesoje", kuriame dalyvavo arti šimto moksleivių.

Dalyviai susirinko iš Klaipėdos, Palangos, Kretingos, Rietavo, Gargždų, Neringos, Žemaičių Naumiesčio, Priekulės, Vainuto ir Plikių.

Vieta konkurse nesvarbi

Prieš renginį Teatro aikštėje repetavęs vienas iš dalyvių Timuras Batuchinas -  Klaipėdos Memelio mokyklos penktokas - "Vakarų ekspresui" sakė, kad konkurse dalyvauja antrą kartą ir skaitys Maironio eilėraštį "Alpių viršūnės".

"Jaučiuosi pasiruošęs. Nelabai seniai sužinojau, kad vėl vyks tas konkursas: pasakė mūsų mokytoja Aistė Savickaitė. Laiko pasiruošimui turėjau mažai, bet pamaniau, kodėl gi ne - ateisiu dar kartą. Yra viduje jaudulys, bet mažesnis nei praėjusiais metais, nes jau mačiau ir žinau, kas ten bus.

Man skaitovų konkursas leidžia pasidžiaugti savimi, kad aš pats tai padariau, išmokau. Vieta konkurse man nėra svarbi, svarbiausia - gerai paskaityti. Sunkiausia priimti kritiką po skaitymo, bet reikia ją išklausyti", - teigė vienuolikmetis T. Batuchinas.

Sveikinimai dalyviams

Projekto vadovė ir renginio vedėja Virginija Kochanskytė konkurso dalyvius vadino Lietuvos valstybės sergėtojais ir džiaugėsi, kad konkursas jau du dešimtmečius draugauja su uostamiesčiu.

Klaipėdos dramos teatro vadovas Tomas Juočys akcentavo, kad žmonės, žodis ir laisvė kuria valstybę.

"Paklausus Suomijos prezidento apie įveiktus rusų antpuolius, jis pabrėžė, kad tam reikia sukurti valstybę: iš žmonių, žodžio ir laisvės. Jeigu mums pasiseks, jūs tą laisvą Lietuvą per gražų lietuvišką žodį ir sukursite. Esame gerame kelyje ir gerose rankose", - sakė T. Juočys.

Ilgametis renginio palaikytojas ir puoselėtojas, dienraščio "Vakarų ekspresas" redaktorius Gintaras Tomkus sako, kad konkurso dalyviai demonstruoja meilę gražiausiai ir seniausiai kalbai, dėl kurios esame įdomūs pasauliui.

"Ačiū jums visiems už tai, kad mylite pačią gražiausią ir seniausią kalbą. Kol ją turime, tol esame lietuviai, tol esame įdomūs pasauliui. Linkiu, kad jūsų balsai ir gitaros stygos šiandien skambėtų", - drąsino moksleivius G. Tomkus.

Gyvo žodžio vertė

Skaitovų konkurso pradininkė, idėjos autorė ir organizatorė Vilija Kaušpėdienė pastebėjo, kad gyvas žodis nepraranda vertės socialinių tinklų ir dirbtinio intelekto epochoje.

"Konkurso dalyvių nemažėja. Ateina moksleivių ir iš rusų mokyklų, kurie skaito eiles ir dainuoja lietuvių kalba. Praėjusiais metais konkurse turėjome ir ukrainiečių. Dabar prisijungė ir Klaipėdos licėjus, ir kitos privačios mokyklos. Anksčiau dalyvaudavo tik valstybinės mokyklos. Mes tuo labai džiaugiamės ir priimame visus.

Juo labiau kad nėra griežtų sąlygų konkurso dalyviams. Jiems tik reikia paruošti lietuvių rašytojų arba dainuojamosios poezijos kūrinius, kurių trukmė būtų iki 4 minučių. Dainuojamoji poezija konkurse atsirado  maždaug prieš dešimt metų ir ją mieliau renkasi vyresnių klasių moksleiviai", - teigė V. Kaušpėdienė.

Organizatorė sako, jog galimybė bendrauti su vertinimo komisijos nariais, tarp kurių yra savo sričių autoritetų, yra dar viena konkurso teikiama pridėtinė vertė.

"Kiekvienas konkurso dalyvis, nepaisant jo skaitymo rezultatų, gauna dalyvio diplomą. Skaitovus paruošę pedagogai gauna padėkos raštą. Šiemet esame numatę aštuoniolika vietų laureatams iš keturių skirtingų pogrupių.

Bet ir vėl - ateina antrokai ir pirmokai, kurie be galo žavūs net ir neskaitydami. Ir kaip gali tokiam vaikui galvos nepaglostyti? Paglostai, parodai dėmesį ir jau gali tikėtis, kad tas vaikas konkurse dalyvaus ir kitais metais", - sakė V. Kaušpėdienė.

<isnasa>Ačiū jums visiems už tai, kad mylite pačią gražiausią ir seniausią kalbą. Kol ją turime, tol esame lietuviai, tol esame įdomūs pasauliui.

KONKURSO NUGALĖTOJAI

Skaitovai 

1-4 ir 5-7 klasių moksleiviai
Padėka už kūrybiškumą - Ieva Vaitkutė (Palangos Vlado Jurgučio progimnazija, mokytoja Alma Pronckūnienė).
Laureatų diplomus gavo: Luka Šimanskaitė, Deimilė Juozapavičiūtė, Smiltė Griniūtė, Domantas Markas Danielius, Arnas Šimanskas, Armandas Ramonis, Vytis Zaboras, Elzė Rusteikaitė ir Benas Naujokas.

8-12 klasių moksleiviai
Padėkos už kūrybiškumą - Elzė Znaidauskaitė (Klaipėdos karalienės Luizės jaunimo centras, mokytoja Audra Lenkauskienė), Aistė Jasiukaitytė (Neringos meno mokykla, mokytoja Živilė Subačiūtė), Daiva Šeputytė, Amanda Preikšaitytė, Emilija Mačijauskaitė (Žemaičių Naumiesčio gimnazija, mokytoja Jūratė Daugalienė).

Meninis skaitymas

8-12 klasės
Laureatai: Dominykas Adomaitis (Klaipėdos karalienės Luizės jaunimo centras, mokytoja Audra Lenkauskienė), Paulina Mankutė (Klaipėdos Vytauto Didžiojo gimnazija, mokytoja Vida Ivanauskienė), Kristupas Kerulis (Palangos senoji gimnazija, ruošėsi savarankiškai).

Dainuojamoji poezija

Padėkos už kūrybiškumą - Dovydas Nasteckis (Klaipėdos "Medeinės" mokykla, mokytoja Odeta Macijauskė), Gita Vaikėnaitė, Gabrielius Žiubrys (Kretingos pranciškonų gimnazija, mokytoja Jolanta Simaitienė), Ema Varpiotaitė, Gerda Kveragaitė, Mėta Simpukaitė (Klaipėdos Eduardo Balsio menų gimnazija, mokytoja Nijolė Šilerienė), Milda Kadagytė, Gintautas Litinskas (Klaipėdos "Ąžuolyno" gimnazija, mokytoja Diana Jovaišienė).

DIDIEJI PRIZAI  

Dainuojamoji poezija

Saulė Valiukaitė, Urtė Urbikaitė, Martynas Matvejevas (Klaipėdos Vydūno gimnazija, mokytoja Ingrida Bertulienė).

Meninis skaitymas

Martyna Valeikaitė (Klaipėdos "Ąžuolyno" gimnazija, mokytoja Lina Daujotė).

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder