Festivalio pabaigai – kerintis arfos ir fleitos skambesys!

Festivalis „Klaipėdos muzikos pavasaris“ balandžio 30 dieną, penktadienį, 18.30 valandą kviečia dar kartą susitikti virtualioje erdvėje ir pasinerti į muziką. Kerintis arfos ir fleitos skambesys išsilies šioje Klaipėdos kamerinio orkestro programoje, kurioje klaipėdiečių kolektyvo scenos partneriais bus žavinga prancūzų arfininkė Anaïs Gaudemard ir pripažintas šveicarų fleitininkas bei dirigentas Kasparas Zehnderis.

Šis talentingas ir įvairiapusis muzikas nuolat pasirodo svarbiausiose Europos koncertų salėse ir festivaliuose. Jis yra Biel Solothurn simfoninio orkestro meno vadovas (Šveicarija), Hradci Králové filharmonijos orkestro vyr. dirigentas (Čekija), Biel-Bienne tarptautinės vasaros akademijos meno vadovas. Dvidešimt metų K. Zehnderis vadovavo prestižiniam Murten Classics festivaliui, kuriame du kartus koncertavo Klaipėdos kamerinis orkestras. Pernai orkestras buvo pakviestas ten atvykti trečiąjį kartą, tačiau dėl pasaulinės pandemijos festivalis buvo atšauktas, o paskutinė K. Zehnderio sudaryta programa taip ir liko neįgyvendinta.

Fleitininkas taip pat yra aistringas kamerinės muzikos entuziastas: jis daug koncertavo su ansambliais mit vier ir Ensemble Paul Klee. Vienas naujausių jo projektų – Johanno Sebastiano Bacho Trio sonatų kompaktinės plokštelės išleidimas Ars Productions. Jame fleitininkas muzikuoja kartu su savo žmona taip pat fleitininke Ana Oltean ir klavesinininku Vitaliu Julianu Frey.
 

Klaipėdos koncertų salės scenoje K. Zehnderis jau ne kartą dirigavo orkestrams, grojo fleita kaip solistas, atliko kamerinę muziką. 2017 metais jis čia inicijavo Giovanni Battista Pergolesi komiškos operos „Tarnaitė ponia“ koncertinį pastatymą. Jame taip pat dalyvavo A. Oltean ir V. J. Frey, su kuriais kartu Klaipėdos kamerinis orkestras pasirodė klangantrisch festivalyje Riggisberge – dar viename K. Zehnderio vadovaujamame renginyje. 

Arfininkė A. Gaudemard Klaipėdoje koncertuos pirmąkart. Ji laikoma viena ryškiausių dabarties arfos atlikėjų. Pasaulinį pripažinimą pelniusi solistė, laimėjusi keletą svarių konkursų ir prizų, nuolat kviečiama pasirodyti garsiausiose koncertų salėse, tarp jų – Vienos Konzerthaus, Hamburgo Elbės filharmonijoje, Kelno filharmonijoje, Londono Barbican Center, Paryžiaus filharmonijoje, Stokholmo Konserthuset, Amsterdamo Concertgebouw ir kitose.

Solistė koncertuoja su garsiais orkestrais, tarp jų: Lucernos festivalio, Miunheno ir Lozanos kameriniai, Strasbūro filharmonijos, Bavarijos radio simfoninis, Izraelio filharmonijos ir Izraelio simfoniniai orkestrai, Collegium Musicum BaselHong Kong Sinfoniettal’Orchestre de l’Opéra de Rouen Normandie, Lisabonos Gulbenkian Orchestra, Milano I Pomeriggi MusicaliEnsemble ResonanzOrchestre National d’AuvergneOrchestre National des Pays de la Loire ir kitais.

Nuostabieji koncerto solistai su Klaipėdos kameriniu orkestru atliks Wolfgango Amadeuso Mozarto Dvigubą koncertą fleitai, arfai ir orkestrui. Tai yra tik vienas iš dviejų tikrų kompozitoriaus parašytų dvigubų koncertų, taip pat vienintelis Mozarto kūrinys arfai. Beje, kompozitorius jį sukūrė Paryžiuje, mieste, kuriame gyvena kūrinį atliksianti solistė.

Išgirsime ir auksinį arfos repertuaro kūrinį – Claude Debussy Danse sacrée et danse profane / „Religinį ir pasaulietinį šokį“. Jo sukūrimas taip pat susijęs su Paryžiumi. Kai Gustave'as Lionas išrado chromatinę arfą, turinčią papildomą stygų rinkinį ir nereikalaujančią pedalų, Paryžiaus firma Pleyel paprašė Debussy jai ką nors sukurti. Taip XX a. pradžioje gimė du minėti šokiai arfai ir styginių orkestrui. Tiesa, solo partiją juose taip pat galima groti pedaline arfa.

Klaipėdos kamerinis orkestras turės galimybę pademonstruoti savo profesinį meistriškumą interpretuodamas Josepho Haydno Simfoniją Nr. 97 Johanno Peterio Solomono orkestruotės versijoje, skirtoje fleitai, styginių kvartetui ir fortepijonui ad libitum. Šią versiją programai pasiūlė K. Zehnderis. Pasak jo, daugybė po Europą pasklidusių išleistų šios versijos gaidų liudija nepaprastą jos populiarumą XIX amžiuje. Remdamasis J. H. Somolono rankraščiu, Christopheris Hogwoodas parengė naują kritinį Simfonijos Nr. 97 aranžuotės šešiems instrumentams leidimą, papildydamas kamerinės muzikos repertuarą dar vienu šios versijos leidiniu šalia trijų kitų, išleistų anksčiau.

Koncerto įrašo bus galima virtualiai klausytis šiais Klaipėdos koncertų salės interneto kanalais:

YouTubehttps://bit.ly/38xRTEU

Facebookhttps://fb.me/e/265coulvA

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder